La Fundació Mona és una entitat sense ànim de lucre que disposa d’un centre de recuperació de primats prop de Girona envoltat de natura i que serveix de llar de primats rescatats i de centre per comprendre i respectar els animals salvatges.

Durant molts anys, a causa de la proximitat amb el continent africà, molts ximpanzés van arribar il·legalment a Espanya per a ser utilitzats en circs i com atraccions turístiques. Durant els anys 70 i 80 era molt corrent veure a les costes espanyoles a fotògrafs utilitzant ximpanzés per fer-los fotos amb els turistes. Avui en dia s’usen en circs ambulants, zoos, anuncis, shows televisius i altres atraccions així com en col·leccions privades.
Els macacos de Berbería són actualment víctimes del tràfic il·legal, destinant-se al lucratiu mercat negre de mascotes exòtiques.

En el nostre centre, els rehabilitem físicament i psicològicament i els hi oferim una vida en grup. Els primats són animals socials, longeus i molt intel·ligents que pateixen en captiveri, així que davant la impossibilitat de retornar-los al seu hàbitat natural, ens esforcem perquè tinguin una vida més digna en companyia dels seus congèneres, rica en estímuls i amb tot el respecte que es mereixen.